zaterdag 12 september 2009

fietsersbonden


De fiets is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Je kunt met de fiets naar je werk fietsen, dagjes toeren, een sportieve fietsvakantie houden of gewoon de boodschappen doen, op de fiets kom je overal. Daarbij is fietsen gezond, want je bent in beweging, en je spaart ook nog eens het milieu. Fietsen is voor veel mensen zo vanzelfsprekend dat de belangen van fietsers behartigd worden door fietsersbonden. Net als vakbonden voor werknemers zetten fietsersbonden zich in om de belangen van de leden te behartigen, zowel in algemene zin als in individuele gevallen.

De ANWB

De ANWB werd in het jaar 1883 in Utrecht opgericht als de Nederlandsche Vélocipèdisten-Bond, die destijds 200 leden telde. Twee jaar later werd de naam de naam al gewijzigd in een naam die je bekender in de oren zal klinken: de Algemene Nederlandsche Wielrijders-Bond, afgekort ANWB. Al aan het eind van de negentiende eeuw kwam de bond niet alleen maar op voor fietsers, maar ook voor automobilisten, motorrijders, kampeerders, wandelaars, ruiters, watersporters en wintersporters. In 1905 werd de vereniging formeel een "toeristenbond" en hebben de letters ANWB eigenlijk geen betekenis meer.

Met bijna 4 miljoen leden is de ANWB de grootste vereniging van Nederland en het clubblad, de Kampioen, is het Nederlandstalige tijdschrift met de grootste oplage. Maar ook als niet-lid kom je niet om de ANWB heen. Overal in het landschap zie je de wegwijzers van de ANWB, waaronder de paddestoelen die bedoeld zijn als wegwijzers voor wandelaars en fietsers. Ook is de ANWB bekend van de Wegenwacht, de Alarmcentrale en de afdeling Rechtshulp, gespecialiseerd in rechtshulp op het gebied van recreatie, toerisme en mobiliteit. Verder geeft de bond reisgidsen uit en verkoopt relevante producten als kampeerspullen, navigatiesystemen en vrije tijdskleding.

De Fietsersbond

Dat de ANWB zo gegroeid en uitgebreid is, is natuurlijk leuk maar je kunt niet meer spreken van een bond, die puur de belangen van fietsers behartigt. Als reactie werd dan ook in 1975 de Eerste Enige Echte Nederlandse Wielrijdersbond, afgekort ENWB, opgericht. Een paar jaar vocht de ANWB de naam aan, waarna de rechter besloot dat deze moest worden veranderd. Daarna heette de bond Echte Nederlandse Fietsersbond, ENFB. Deze Nederlandse vereniging met 30.000 leden komt dus wel echt alleen maar op voor de belangen van fietsers. Daarnaast is de organisatie sterk gericht op het milieu. Belangenbehartiging vindt plaats door beïnvloeding van het beleid van de politiek en overheidsorganen op verschillende niveaus, zodat waar nodig verkeersreglementen en voorzieningen voor fietsers worden verbeterd. In de loop der jaren professionaliseerde het landelijke bureau en ontstonden er daarnaast steeds meer regionale afdelingen. Sinds 2000 heet de ENFB gewoon "Fietsersbond".

De Belgische fietsersbond

België heeft een gelijknamige zustervereniging, de Fietsersbond. Ook dit is een belangenvereniging voor fietsers, maar dan in de Vlaamse en Brusselse gemeenten. De Belgische Fietsersbond heeft 20.000 leden en behartigt de belangen van de fietsers vanuit een centraal bureau met een paar vaste medewerkers, een bestuur en meer dan 50 regionale vrijwilligers-afdelingen. Net als de Nederlandse zuster zet de Fietsersbond zich op alle beleidsniveaus in voor een fiets-vriendelijk beleid. Dit uit zich onder andere in aandacht voor meer en betere fietspaden in Vlaanderen, betere fietsenstallingen bij treinstations en winkelcentra en kwaliteitsnormen voor fietsen.

Fietsersbonden steunen

De Fietsersbonden in België en Nederland zijn voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van leden en donateurs. Als je regelmatig op de fiets zit, kan het een goede zaak zijn om de Fietserbond in je land te steunen. Want hoe sterker de Fietsersbond, hoe beter jouw belangen als fietser in de politiek behartigd kunnen worden. Behalve gewoon lid worden verwelkomen de beide Fietserbonden je uiteraard ook als actief lid, zodat je mee kunt helpen om de voorzieningen voor fietsers in je eigen omgeving te verbeteren.

Geen opmerkingen: