woensdag 10 juni 2009

De elektrische fiets: niet alleen voor ouderen


Naast de snorfiets, een tussenvorm tussen fiets en bromfiets, winnen elektrische fietsen of E-bikes, de laatste tijd snel aan populariteit. De elektrische fiets is een uitkomst voor iedereen die bij het fietsen af en toe een duwtje in de rug kan gebruiken. Behalve voor ouderen, vindt de elektrische fiets ook zijn weg naar jongeren, die bijvoorbeeld als gevolg van ziekte een mindere conditie hebben. Als je het moeilijk hebt met zware tegenwind of je wilt regelmatig afstanden fietsen die je krachten eigenlijk te boven gaan, dan kan de elektrische fiets je helpen. Ook als je er regelmatig met een fietskar op uittrekt, kan een elektrische fiets een welkome ondersteuning leveren.

Soorten elektrische fietsen

De elektrische fiets is eigenlijk een milieuvriendelijke variant van de snorfiets, die evenals de bromfiets een fiets met een hulpmotor is. Snorfietsen werken net als bromfietsen op benzine, dat het milieu meer belast dan elektriciteit. Op een E-bike kun je “fietsen” zonder te trappen, dus zonder lichamelijke inspanning, maar je kunt ook tegelijkertijd je eigen aandeel leveren in de voortbeweging. Omdat jouw inspanning en de elektrische motor, geregeld door een hendel of een knop, onafhankelijk van elkaar werken, kunnen de motor en de pedalen tegelijk worden gebruikt al naar gelang je behoefte. Aanvankelijk waren elektrische fietsen alleen populair bij ouderen, die daarmee zonder extreme inspanning toch mobiel konden blijven, ook bij windkracht zes. Langzamerhand ontdekken ook veel jongeren de elektrische fiets en niet alleen vanwege ziekte of handicaps. Denk maar eens aan woon-werkverkeer op langere afstanden. Je kunt je auto laten staan zonder uitgeput en bezweet op je werk te arriveren. Omdat de elektrische fiets steeds populairder wordt voor alle leeftijden zijn er diverse sportieve modellen verkrijgbaar, waarbij de motor en de accu even compact als elegant zijn verwerkt in de fiets. Qua uiterlijk wordt het verschil met een gewone fiets steeds minder zichtbaar en er zijn zelfs elektrische mountainbikes. Ook op een elektrische fiets is eigen inspanning nog steeds mogelijk, maar je kunt tijdens een sportief fietsritje met gemak een dubbele afstand afleggen.

Een tamelijk nieuwe innovatie op fietsgebied is de Pedelec, de pedaal elektrische fiets, die werkt volgens een geheel ander principe. Op de Pedelec krijg je de aanvullende kracht van de elektrische motor pas als je zelf op de pedalen trapt. De kracht die je ter ondersteuning krijgt is direct gelinkt aan de kracht die jijzelf levert op de pedalen. Een en ander wordt bestuurd en gecontroleerd door middel van een sensor.

Aanschaf van een elektrische fiets

Zoals bij iedere aankoop is het verstandig om van tevoren goed te bedenken waarvoor je de fiets gaat gebruiken. Gaat het alleen om de boodschappen bij de super op de hoek, dan is de aanschaf van een elektrische fiets niet de moeite waard. Ga je de fiets juist gebruiken voor lange en middellange afstanden, dan moet de motor sterk genoeg zijn en de actieradius van de accu groot genoeg zijn. De huidige generatie E-bikes heeft een actieradius van meer dan 50 kilometer. Het netwerk van oplaadpunten, waar je tijdens de lunch onderweg ook je fiets “bij kunt laten tanken”, wordt steeds groter. Als je zelf alles op een rijtje hebt gezet, dan is het verstandig om een goede dealer te zoeken. Hier kun je afspreken om proefritten te maken op diverse modellen. Zorg ervoor dat de proefritten lang genoeg zijn, dit is nodig om de fietsen goed te kunnen vergelijken. Als het goed is geeft de verkoper duidelijke uitleg over het gebruik van de elektrische fiets en wordt er uiteraard ook een handleiding meegeleverd. Over het algemeen geldt dat de overstap naar een elektrische fiets voor veel mensen in het begin even wennen is. Neem er de tijd voor om de mogelijkheden van de fiets leren kennen en raadpleeg de handleiding wanneer nodig. Kom je er zelf niet uit, twijfel dan niet om de verkoper nogmaals om uitleg te vragen. Bestudeer vooral goed hoe je de accu optimaal in conditie houdt.

Ombouw van je eigen fiets

Als je al een goede fiets hebt en daar erg gehecht aan bent, dan is het mogelijk om je huidige fiets om te bouwen, of dit te laten doen. Er bestaan zelfbouwpakketen van diverse fabrikanten, waarmee je met behulp van een uitgebreide handleiding je eigen vertrouwde karretje het comfort van elektrische ondersteuning kunt geven. Als je twee linkerhanden hebt is er de mogelijkheid van ombouw door een specialist. De ombouwpakketten zijn niet alleen geschikt voor de gewone standaard fietsen, maar ook voor speciale fietsen als ligfietsen, driewielers.

Meer info : Elektrische fiets

Geen opmerkingen: