maandag 8 juni 2009

De bakfiets: terug van weggeweest.


Vroeger werden bakfietsen vooral gebruikt door bakkers en kruideniers. Hun transportfietsen waren voorzien van een houten bak of een mand met een deksel, waarmee ze door de straten reden om hun waren te verkopen aan de huisvrouwen. Veel van die oude bakfietsen hebben nog een tweede leven gekend in het alternatieve ecircuit, maar uiteindelijk nam hun aantal af en werd de bakfiets in het verkeer een soort bezienswaardigheid. De laatste twintig, dertig jaar is hier echter verandering in gekomen en is de bakfiets hard bezig aan een come back. De nieuwe generatie bakfietsen fietsen lichter en er worden vooral kinderen en boodschappen in vervoerd.

Oude en nieuwe bakfietsen

De klassieke bakfiets was een fiets met een achterwiel en een grote bak voorop, die werd gedragen door twee voorwielen. Achteraan de bak zat een stang, waarmee je kon sturen. Omdat de bakfiets met maar één as werd bestuurd, die zich in het midden onder de bak bevond, was het besturen van een bakfiets nog een hele kunst. Omdat de moderne bakfietsen wat dit betreft een stuk gemakkelijker zijn, zijn ze in korte tijd heel populair geworden. De bakfiets met een kleine bak met zitplaatsen voor kinderen is een veel voorkomend model. Vooral in drukke binnensteden worden de bakfiets ervaren als een effectieve vervanger van de auto. Ouders met twee of meer kinderen kunnen met deze bakfietsen toch op de fiets hun kinderen naar school brengen en onderweg boodschappen doen. Op een gewone fiets, met een kind voor en eentje achter en de boodschappen aan het stuur, is dat ongemakkelijk en gevaarlijk in drukke verkeerssituaties. Tegenwoordig zie je dan ook veel moeders en vaders met de kinderen én de boodschappen of de hond in kleine, trendy bakfietsen. Veilig, gemakkelijk en zo leuk dat je met z'n allen ook nog voor je plezier een blokje om fietst. Moderne bakfietsen zijn er van verschillende fabrikanten en de populairste modellen van deze soort moderne bakfiets hebben juist weer gewoon twee wielen als een gewone fiets, in plaats van de drie wielen van de klassieke bakfiets.

Soorten bakfietsen

Zoals gezegd worden heel veel moderne bakfietsen gebruikt om kinderen in te vervoeren. Ze worden daar ook speciaal voor gemaakt. De bak zit doorgaans laag en de kinderen kunnen er op een of twee bankjes in zitten, afhankelijk van het aantal zitplaatsen. Ze zitten vast met veiligheidsgordels en voor baby's zijn er speciale babyzitjes in de bakfiets te monteren. Over het algemeen zijn de lichte, tweewielige bakfietsen geschikt voor twee kinderen en een grote hoeveelheid boodschappen. Ze zijn goed wendbaar, fietsen licht en zijn gemakkelijk te besturen. Er zijn er zelfs in geheel aluminium uitvoering. Deze zijn niet alleen zeer licht in gewicht, maar ook voorzien van een op meerdere manieren te gebruiken bankje met veiligheidsriemen. Daarnaast zijn er uitbreidingsmogelijkheden als een dekzeil, een bevestiging voor een baby-zitje en een afsluitbare tas. Voor grotere en zwaardere ladingen kom je, net als de bakker van vroeger, toch weer bij een driewielerbakfiets terecht. Deze fietst wel wat zwaarder dan een tweewieler, maar is ongeëvenaard voor het vervoer van veel gewicht, zoals voor korte ritjes met veel kinderen en boodschappen of een kinderfeestje. Deze zwaardere bakfietsen zijn er met zitplaatsen voor vier kinderen en er bestaat zelfs een kindertaxi met maar liefst acht zitplaatsen. Een beetje te veel van het goede voor het gemiddelde gezin, maar wel handig voor een woongroep of een kinderdagverblijf. Veel moderne bakfietsen worden gebruikt voor het vervoer van kinderen, maar er zijn tal van andere gebruiksmogelijkheden. Ook als je geen kinderen hebt, kan een bakfiets je een hoop gemak op leveren. Bijvoorbeeld als je geen zin hebt om iedere dag boodschappen te doen en liever voor een hele week tegelijk inslaat. Gaat het niet om vervoer van kinderen, maar alleen om boodschappen, kratten bier of andere spullen, dan is een Kronan-fiets misschien een optie. Dit is een gewone fiets met een bak voor je stuur, die uiteraard kleiner is dan de bak van een echte bakfiets. Ook zijn er speciale bakfietsen voor rolstoelen, met speciale rails om de rolstoel op de bak te rijden en voorzieningen voor het vastzetten en veilig vervoer. Denk ook na over de regelmaat waarmee je je vrachten vervoert. Als je bak maar sporadisch gevuld is, is een losse fietskar misschien een betere oplossing voor je. Voor het dagelijkse gebruik heb je dan een gewone fiets, waar je de kar alleen achter hangt op momenten dat je veel te vervoeren hebt.

Een bakfiets aanschaffen

Er zijn zeer veel verschillende bakfietsen op de markt. Er zijn de universele, houten bakken waarin je alles kunt vervoeren. Je boodschappen of andere spullen, de kinderen, honden of andere huisdieren, of je kampeerspullen als je op vakantie gaat. Als je de bakfiets hoofdzakelijk voor een bepaald soort lading gaat gebruiken, loont het de moeite om een gespecialiseerde bakfiets te kopen, bijvoorbeeld voor kinderen of voor honden. Belangrijk in ons klimaat is wel dat de bakfiets overdekt kan worden met een zeil of overkapping, zodat de kinderen, dieren of spullen droog blijven tijdens het vervoer. Over het algemeen is het zo dat naarmate de bakfietsen handiger en lichter zijn, ze een hoger prijskaartje hebben. Het is duidelijk dat een eenvoudige houten bakfiets goedkoper uitvalt dan een super de luxe aluminium exemplaar of een bakfiets met elektrische aandrijving. Als je van tevoren goed nadenkt over hoe en waarvoor je de bakfiets gaat gebruiken, kun je de aanschafprijs echter zien als een slimme investering in toekomstig gebruiksgemak en veiligheid.

1 opmerking:

Op de fiets zei

Allereerst wil ik hierbij ook de nieuwe bezoekers van deze site hartelijk welkom heten op Met-de-Fiets.blogspot.com

Wij gaan op deze blog trachten meerdere informatieve artikelen te plaatsen rond fietsen.